StoltzeHistorien
mandag 09. april 2012 16:23

stoltz trapp

Stoltzekleiven Opp ble første gang arrangert i 1979, som et arrangement i anledning 40 års jubileet til Bergens fineste fjellsti. Historien til hvordan selve stien fra sekundærstasjonen i Sandviken til Sandviksfløien ble til, samt hvorfor navnet ble Stoltzekleiven og ikke Rævskåret, kan du lese her.

Seint på høsten, nærmere bestemt i november, 1939 sto Stoltzekleiven ferdig.

Alt materialet på denne siden er hentet fra hjemmesiden til Sandviksguttenes forening,  med tillatelse fra Kjell Lervik.

Nedenfor er en kortversjon, men hele den usminkede historien finner du: her

I Bergens Tidende mandag 13. november 1939 sto det å lese:

«Om kort tid blir byens nyeste severdighet, den 300 meter høie trappestigen i Stoltzekleiven ferdig helt op til Sandviksfløien. Hermed er en ny vei inn i Bergens naturpark fullført. Gjennem denne trappe kan man nu nå op fra sekundærstasjonen i Sandviken til Sandviksfløien på 1/2 time. Det er et enestående arbeid i sitt slag som her er utført, Allerede nu består trappen av over 500 trin, og vil vel før den blir helt ferdig rekke de 600. De arbeidere som har laget veien har også satt sig et minnesmerke, for det har ikke vært et av de letteste arbeider å få bygget denne trappen. Den første begynnelse blev gjort i 1860 årene da Bergens skog- og treplantingsselskap begynte å plante trær på Løvstakken, og flere av de menn som i 1870-årene kjøpte eiendommer i Sandviken fulgte det utmerkede eksempel.


Artikkelen avsluttes slik:

«Av praktiske grunner er det meste av veien lagt i trapper, og kleiven er ikke nettop for gamle mennesker, men den byr under hele opstigningen en utsikt som ikke nogen annen vei til våre fjell, og for yngre mennesker er den uten tvil den korteste veien mot fjelltoppene. Det er derfor helt naturlig at den allerede nu er meget brukt, og efter hvert som den blir kjent vil stien bli mere og mere nyttet. Det er ikke for meget å si at om søndagen ferdes tusenvis av mennesker op denne veien, til og med

gamlinger på henimot 80 år. Når nu snart de siste trinene er ferdig har Bergen fått en ny severdighet. Det er ikke mange byer som kan opvise noget lignende, og det har den en rekke fremsynte menn å takke for.»

Men da stien sto klar var det store spørsmålet hva navnet på den skulle være:

«Da den var ferdig var det spørsmål om hva den skulle hete. Det ble appellert til Stoltz (Gerhard Stoltz 1874-1962, rektor ved Bergen Katedralskole og æresmedlem (1942) i Sandviksguttenes forening red. anm.), som jo var kommunens gatenavnekspert, og som måtte forutsettes å være ekstra sakkyndig akkurat her. Han fant ut at det var bare ett kjent stedsnavn i forbindelse med stien og det var Ræveskåret, så det måtte bli Ræveskårstien. Men dette forslaget falt ikke i god jord, så det ble Stoltzekleiven i stedet. Siden stien iallfall begynner på Stoltzegården. Men Stoltz likte det ikke.»

Den nyere historien kjenner vi, men for ordens skyld:

«Våren 2009 ble det bygget ny tretrapp øverst i Stoltzekleiven. Sommeren 2011 ble steintrappene reparert og oppgradert av sherpaer fra Nepal. I flere partier ble stien er stien lagt om og det er anlagt grøfter for å drenere vannet som har en tendens til å gjøre stien glatt om vinteren.

Arbeidet i den nederste delen er utført av Bergen Bydrift. Det var denne delen av stien som ble anlagt tidlig på 1900 tallet som tursti for Stoltzegården. Planlagt offisiell åpning av «Nye Stoltzekleiven» er 27. april.»

Les alt i PDF-fil: her

 

StoltzeBilder

Stoltzekleiven Opp 2021

Stoltzekleiven Opp 2021 vil gå fredag 24. og lørdag 25. september. Påmeldingen åpner i august.

 

SMS Treningslogg

6/12Hans Peter Endal 15.30
5/12Hans Peter Endal 15.30
4/12Hans Peter Endal 15.30
2/12Hans Peter Endal 15.30
1/12Hans Peter Endal 15.30
30/11Hans Peter Endal 15.30
29/11Hans Peter Endal 15.10
Se mer av loggen

Se også Bedriftskonkurransen - sprekeste StoltzeBedrift

I perioden mai-september deler vi ut månedlige premier til ivrigste løper og sprekeste bedrift. Les mer her.

StormGeo gir deg været i Stoltzen

Mest lest

Samarbeidspartnere

StoltzeLauget

 

  

 
lplabbet logo_190px 
 
 
abb-188
 
 
 
 
 
 
 

 

Arenareklame

 

tannlege-rogne

 

 

ForsyningsLauget

forsynings sponsorer_010614

 

 AfterStoltz 

 

Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere. Ta kontakt med oss på e-post StoltzeSponsor@gmail.com eller på telefon: Carl Eilert Macody Lund (924 45 531) - Owen Westergård (906 15 850)