Den flittigste Stoltzeren
onsdag 20. august 2008 20:07

- Eg liker i grunnen løp der det går an å strekke ut beinene skikkelig. Eg får ikkje til den der småtrippingen oppover, seier postbudet frå Sandviken, som likevel skal springe Stoltzekleiven Opp for 30. gang. Odvar Holsen er den einaste som har deltatt kvart einaste år siden starten i 1979.

Kvar arbeidsdag går Odvar si faste postrute: Fra Nye Sandviksvei 1, oppover Steinkjelleren og Stølen til Blekeveien, så nedover til Christi Krybbe Skoler og Bryggen, der Hanseatisk Museum er siste levering.
- Det er godt å ha de nedoverbakkene på slutten.
- Eg trudde kanskje du hadde ei rute som bare gjekk oppover, for treninga si skyld?
- Nei, det hadde blitt tungt. Eg får uansett endel gratis trening i trapper og bakker, i forhold til de som sitter på kontor.
- Går du eller spring du på jobb?
- Eg pleier å gå i dette tempoet her, seier 62-åringen og trippar uforskamma lett på foten oppover fortauet mot Stølen. På ryggen har han ein mørkegrønn Bergans-sekk med meis, over skuldra har han postveska.

Trend: Synkende
I Stoltzekleiven Opp har Odvar ein personleg rekord på 10.59. Men det var lenge sidan. Den ubarmhjertige statistikken på Stoltzen si heimeside viser at Odvar har løpt gradvis saktare dei siste 27 åra. Som det står lakonisk om Odvar Holsen: ”Trend: Synkende”.
- Det er fysiske lover. Du blir ikkje yngre med årene, ler postbudet. Men farten hans er fremdeles godt over gjennomsnittet:
- Ja, eg er jo sprek for alderen, det er det ikkje tvil om. Men det er noken på min alder som slår meg: Eg ligger rundt 7.-8. plass. Det er veldig godt nivå blant 60-åringene. Men eg konkurrerer nå mest med meg sjøl.
- Eg hadde vel 13.46 i fjor, så eg håper å komme ned på det i år, óg.
Løpet han huskar best, var det året det var så glatt:
- Det var så sleipt i 2002 at eg torde nesten ikkje bevege meg på veg oppover der. Men ellers så har det vært tungt og slitsomt alle de årene, syns eg. Stoltzekleiven er noe spesielt; det er likesom en helt annen form for løping.

På flatmark…
Før trente Odvar opptil 5 ganger i veka, og deltok i eit 30-tals løp på ein sesong. Nå nøyer han seg med eit par treningsøkter i veka og opptil 12 løp pr. sesong.
- Forskjellige mosjonsløp i distriktet, sånn som Fanamilen.
- På flatmark??
- Hehe, ja det blir sånt, óg. Eg er ikkje som Tvedt. Eg liker i grunnen løp der det går an å strekke ut beinene skikkelig. Eg får ikkje til den der småtrippingen oppover.
Odvar har alltid hatt Stoltzekleiven som nærmaste nabo, og bur fremdeles eit par minutts joggetur frå startpunktet i Fjellveien. Han kan sjå halve traséen frå huset sitt.
- Så der sitter du og ser og planlegg taktikk kvar dag?
- Heheh, svarer verdens flittigaste Stoltze-løpar og seier ikkje meir om den saka.

Ein ringrevs triks
Foreldra hans tok ofte Odvar med på tur opp Stoltzekleiven, og sjølv starta han å springe opp desse trappene omtrent 15 år før Varegg lanserte konkurranseløpet i 1979.
- Nå er det enormt mange som trener oppover der. For en del år tilbake var eg nesten aleine, og traff sjelden andre i Stoltzen. I dag er eg nesten overrasket viss eg ikkje treffer folk.
- Kva er strategien din for treninga og sjølve løpet?
- Eg forsøker bare å bli best mulig.
- Å, kom igjen! Ein gammal ringrev kan vel avsløre noken triks?
- Nei, eg har ingen spesielle triks!
- Kva spiser og drikker du før løpet?
- Brødmat og frukt. Og eg forsøker å drikke jevnt i timene før løpet. Ikkje så mye om gangen; litt då og litt då.

Trappekryping
- Eg ser levende for meg en mann som en gang nærmest krøp opp noen meter på det bratteste.
Odvar ler godt, men ikkje ondskapsfullt. Heller medlidande.
- Mange får det hardt når de er komt halvveis opp. De går friskt ut, og plutselig så røyner det på. Og når det først røyner på i Stoltzen, så får du det veldig. Da blir du stiv!
Mange lurer på kor mange trappetrinn der er lurt å ta i slengen i Stoltzen:
- Eg forsøker å gå annenhvert trinn, men noken steder går eg hvert trinn, etter som eg orker og kor høye trinnene er. På tretrappene går eg alltid annenhvert; forsøker å få litt fart og holde i rekkverket.

50 x Stoltzen?
- Skal du pensjonere deg først i Stoltzen eller i Posten?
- Så lenge eg er i bra form, skal eg stå på begge steder. Eg tar ett løp og ett år av gangen. Men du skal ikkje se bort fra at eg kommer opp i 50 til slutt.
- Femti ganger Stoltzekleiven Opp? Då er du..?
- Godt over 80. Men folk i den aldreren har gått opp der, så det skal vere mulig. Men eg kan ikkje love noke. Det er ikkje noke mål å ta så og så mange. Eg husker det var et mål å komme opp til i alle fall 25. Men nå får vi se kor eg havner.
Men kor Odvar Holsen havner, det veit vi jo: Ved Sandvikspilen.

 

 

StoltzeBilder

Stoltzekleiven Opp 2021

Stoltzekleiven Opp 2021 vil gå fredag 24. og lørdag 25. september. Påmeldingen åpner i august.

 

SMS Treningslogg

6/12Hans Peter Endal 15.30
5/12Hans Peter Endal 15.30
4/12Hans Peter Endal 15.30
2/12Hans Peter Endal 15.30
1/12Hans Peter Endal 15.30
30/11Hans Peter Endal 15.30
29/11Hans Peter Endal 15.10
Se mer av loggen

Se også Bedriftskonkurransen - sprekeste StoltzeBedrift

I perioden mai-september deler vi ut månedlige premier til ivrigste løper og sprekeste bedrift. Les mer her.

StormGeo gir deg været i Stoltzen

Mest lest

Samarbeidspartnere

StoltzeLauget

 

  

 
lplabbet logo_190px 
 
 
abb-188
 
 
 
 
 
 
 

 

Arenareklame

 

tannlege-rogne

 

 

ForsyningsLauget

forsynings sponsorer_010614

 

 AfterStoltz 

 

Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere. Ta kontakt med oss på e-post StoltzeSponsor@gmail.com eller på telefon: Carl Eilert Macody Lund (924 45 531) - Owen Westergård (906 15 850)