”Nye” Stoltzekleiven tar form
fredag 16. september 2011 16:23

stoltzeavisen

Stoltzekleiven Opp nærmer seg med stormskritt, og med en uke igjen til årets motbakkefest er det ingen grunn til engstelse blant byens mange melkesyrejegere: det blir løp, i en bedre og tryggere løype.

Av Johanne Rakner og Kristine Fjellanger

De fleste ivrige stoltze-entusiaster har nok fått med seg at det i år ikke har vært mulig å trene i løypen. Grunnen til at den meget populære steintrappen er stengt, er nok også kjent for de fleste. Det er ingen hemmelighet at Stoltzekleiven Opp med årene har blitt et av landets mest populære motbakkeløp med over 5000 deltagere fordelt over to dager hver siste helg i september, i tillegg til 2500 deltakere fra skoler i kommunen. Også resten av året er dette en populær treningstur for bergensere og tilreisende . Dette betyr at Stoltzen har blitt utsatt for stor belastning og etter hvert blitt nedslitt. Kommunen, ved Grønn etat, har i flere år snakket om å utbedre løypen og i sommer startet endelig det tunge arbeidet.

nye broer i stoltzenDet er ikke bare bare å reparere en stupbratt tursti bestående av mer enn 800 trappetrinn. Det er både en tung og vanskelig jobb som krever spesiell kompetanse. Derfor har Grønn etat valgt å hente inn noen som virkelig vet hva de driver med, nemlig sherpaer fra Nepal. Ni menn fra fjellområdene øst i Himalaya arbeider i Stoltzekleiven. De sterke og hardføre mennene har gode kunnskaper om steinarbeid fra hjemlandet, og meter for meter bygger de trappetrinnene i Stoltzen opp igjen. Lederen for sherpaene, Sonam Tshering, forsørger fem familier med pengene han tjener på arbeidet i Stoltzen og er følgelig meget fornøyd med sommerjobben i Norge. Alle mennene i gruppen kommer fra fjellandsbyen Khunde, der arbeidet i norske fjellsider har ført til bugnende lommebøker. Hver uke i Norge tjener de to nepalske årslønner, og det etter at skatt er betalt til den norske statskassen.

Utbedringene av traséen har blant annet bestått i å gjøre den bredere slik at løperne lettere kan passere hverandre, bygge murer langs løypen og lage renner slik at vannet skal renne bort, i tillegg til å skifte ut en mengde steinheller som har utgjort trappetrinnene. Dette skal også gjøre Stoltzekleiven tryggere, med mindre risiko for å trå utenfor løypen. Men Grønn etats Kjetil Møklebust kunne på bt.no forsikre om at Stoltzen beholder sitt særpreg: ”Det ble en utfordring da trinnene ble for jevne og regelmessige. Vi ønsker uregelmessighet i løypen, fordi Stoltzen skulle ha sitt originale preg.” Etter årets arrangement vil arbeidet i den nederste delen av løypen fortsette. Dette ventes fullført i november.

stoltzen Til tross for at Stoltzekleiven er stengt for all ferdsel mens arbeidet pågår, har Grønn etat flere ganger opplevd at bergensernes treningsabstinenser blir for store og at folk passerer sperringene og tar turen til topps. Byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal ber folk respektere stengningen, da det fortsatt er en viss risiko ved å ferdes her. Verken sherpaene eller Bydrift, som står for opprustningen i den nederste delen av løypen, er ferdige med sitt arbeid. Skulle man ha et så stort behov for å slite seg til blodsmak i trapper, kan vi anbefale en tur opp Skredderdalen.

Mens noen frykter for mangel på trening, bekymrer enkelte seg over at oppgraderingen vil medføre at den meget populære klassikeren Stoltzekleiven Opp 23. og 24. september må avlyses. Dette er nå avkreftet, og denne uken ble det kjent at den offisielle åpningsdatoen er fredag 16. september, nøyaktig en uke før den første løpsdagen. Årets første Stoltzekarusell som arrangeres 19. september blir en ypperlig mulighet for dem som vil teste formen i forkant av løpet.

Så, alle Stoltzeentusiaster: Det er altså ingen grunn til å frykte for årets løp. Det er bare å komme seg opp av godstolen, slenge på seg joggeskoene og komme seg opp Stoltzen!

 

StoltzeBilder

Stoltzekleiven Opp 2021

Stoltzekleiven Opp 2021 vil gå fredag 24. og lørdag 25. september. Påmeldingen åpner i august.

 

SMS Treningslogg

6/12Hans Peter Endal 15.30
5/12Hans Peter Endal 15.30
4/12Hans Peter Endal 15.30
2/12Hans Peter Endal 15.30
1/12Hans Peter Endal 15.30
30/11Hans Peter Endal 15.30
29/11Hans Peter Endal 15.10
Se mer av loggen

Se også Bedriftskonkurransen - sprekeste StoltzeBedrift

I perioden mai-september deler vi ut månedlige premier til ivrigste løper og sprekeste bedrift. Les mer her.

StormGeo gir deg været i Stoltzen

Mest lest

Samarbeidspartnere

StoltzeLauget

 

  

 
lplabbet logo_190px 
 
 
abb-188
 
 
 
 
 
 
 

 

Arenareklame

 

tannlege-rogne

 

 

ForsyningsLauget

forsynings sponsorer_010614

 

 AfterStoltz 

 

Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere. Ta kontakt med oss på e-post StoltzeSponsor@gmail.com eller på telefon: Carl Eilert Macody Lund (924 45 531) - Owen Westergård (906 15 850)